28 stykker hadde møtt opp på Havnås gamle skole til tross for dårlig værmelding. Sverre Bredeg ventet på oss der med en veteranbuss fra 1965 og kjørte oss opp til Barhyttkroken i Havnås. Bjørg Minge og Per Svendsby var kveldens dyktige guider som både viste og fortalte oss om industri-områdets forskjellige aktiviteter fra ca. 1880 til ca. begynnelsen av 1900 – tallet.
Vi gikk først til stedet der Teglverket hadde stått, og vi kunne fortsatt finne rester av både teglstein og murstein. 30 stykker skulle ha jobbet på Tegl- verket og mange av dem bodde i brakker. Litt lenger oppover mot Delingsrud så vi rester av pilarene til en oppgangssag ved bekken.
Vi gikk videre opp Kvernhusbakken og kom opp til jernstøperi og smie som ble bygget i ca. 1880. Der ble det bl.a. laget ploger, harver, hestesøm jog kjøkkenkomfyrer. Råvarene ble hentet med hest og kjerre i Sarpsborg og senere på Mysen da jernbanen kom dit i 1882. Neste stopp var området der kvernhusene hadde stått. Man regner met at de hadde blitt satt i drift tidlig på 1700-tallet og var i drift til ca. 1890. Litt ovenfor kvernhusene så vi rester etter muren til Sørlidammen. Vi gikk også forbi husmannsplasser før vi kom opp til Damtjern hvor vi spiste medbrakt matpakke. Etterpå vandret vi tilbake samme veien som vi kom, og følte at vi hadde lært mye historie om denne delen av bygda på en kort kveldsstund.
Inger Lise Storsand, sekr.